Εξετάσεις για την Αϊ-Βασιλική Ακαδημία

Αρχές Δεκέμβρη υποδεχτήκαμε με πολλή αγάπη το νέο βιβλίο των αγαπημένων μας Αντώνη Παπαθεοδούλου και Μυρτώς Δεληβοριά. Τίτλος του”Εξετάσεις για την Αϊ-Βασιλική Ακαδημία”.

978 960 484 922 2

Μπήκε αμέσως στην καρδιά μας και αποφασίσαμε να το κάνουμε τη δική μας θεατρική παράσταση, δώρο των παιδιών στους γονείς τους για τα Χριστούγεννα. Δουλέψαμε ομαδικά και το κάθε τμήμα δραματοποίησε το μέρος του βιβλίου που επέλεξε. Το αποτέλεσμα μας μας εξέπληξε και μας συγκίνησε όλους .Τα παιδιά δούλεψαν με κέφι, αυτοσχεδίασαν και το διασκέδασαν .Οι ατάκες μερικές φορές απίστευτες ,το χιούμορ αστείρευτο σε όλο το θεατρικό. Σκηνικά,κουστούμια, προσκλήσεις.

Πρώτο, δεύτερο, τρίτο κουδουνάκι……..η παράσταση ξεκινά. Μια μεγάλη παράσταση από μκρούς μαθητές!!!

17η Νοεμβρίου

1701080267149

17η Νοέμβρη

Τα νήπια στα πλαίσια της επετείου της 17ης Νοέμβρη, συμμετείχαν σε μια μικρή γιορτή προκειμένου να τιμήσουν τους φοιτητές και να προσεγγίσουν βιωματικά τις έννοιες Δημοκρατία-Δικτατορία-Φασισμός.

Δημιούργησαν αφίσες, παρουσίασαν το χρονικό του Πολυτεχνείου χρησιμοποιώντας φωτογραφικό υλικό, παρουσίασαν πίνακες ζωγραφικής που ζωγράφισαν Έλληνες ζωγράφοι(Φασιανός, Ακριθάκης),τραγούδησαν τραγούδια του Θεοδωράκη και τέλος έγραψαν και φώναξαν συνθήματα.

28η Οκτωβρίου

Επέτειος του ΟΧΙ- Μια μέρα θα νικήσει ο Άνθρωπος

Τη φετινή χρονιά η επέτειος του ΟΧΙ εντάχθηκε στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων,Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ, Ανθρώπινα Δικαιώματα: “Παίζουμε βιβλίο;”

αρχείο λήψης

Αφού τα παιδιά άκουσαν μεγαλόφωνα το βιβλίο “Ο μικρός στρατιώτης” και κατανόησαν το περιεχόμενο του,προσέγγισαν τον πόλεμο του1940 μέσα από ποιήματα, τραγούδια,φωτογραφικό υλικό και πίνακες ζωγραφικής.  Γιόρτασαν το ΟΧΙ δραματοποιώντας το ποίημα του Ρίτσου “Οκτώβρης 1940″και παρουσίασαν το χρονικό του πολέμου μέσα από πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφικό υλικό με την τεχνική της παγωμένης εικόνας.

Τέλος ευχήθηκαν κάποια μέρα να βγουν αληθινοί οι στίχοι του μεγάλου ποιητή,  Γιάννη Ρίτσου:

 «Μια μέρα θα νικήσει το δίκιο.

Μια μέρα θα νικήσει ο άνθρωπος.

Μια μέρα η λευτεριά θα νικήσει τον πόλεμο.

Μια μέρα θα νικήσουμε για πάντα.»

20231025 083948 1

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΣΚΛΑΒΙΑ

Στο πλαίσιο της επετείου της 25ης Μαρτίου προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε της έννοια της ελευθερίας μέσα από τις αντίθετες λέξεις ελευθερία -σκλαβιά. Χρησιμοποιώντας πλούτο υλικού (πίνακες, τραγούδια, ποιήματα ,έργα λαϊκής τέχνης, παραδόσεις) με εργαλεία το βιβλίο, τον υπολογιστή ,τις νέες τεχνολογίες καθώς και τη δραματοποίηση και το θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο και προσπάθησαν “να βιώσουν ” την καθημερινότητα των Ελλήνων εκείνης της εποχής και τις συνθήκες που τους οδήγησαν στην επανάσταση. Τονίστηκε η σημασία του σχολείου, των λογίων και του δημοτικού τραγουδιού στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας , στη μεταφορά των ιδεών ( το δικαίωμα του ανθρώπου στην ελευθερία)και την προετοιμασία της επανάστασης. Τέλος τα παιδιά παρουσίασαν στους συμμαθητές τους όλα όσα έμαθαν. Παρουσίασαν παγωμένες εικόνες πινάκων του Βρυζάκη και δραματοποίησαν δημοτικά τραγούδια. Με θεατρικό παιχνίδι προσέγγισαν το μάζεμα των φόρων, την καθημερινότητα των Ελλήνων , τα παιδιά που πήγαιναν στο σχολείο και μια μέρα στο καράβι της Μπουμπουλίνας. Τέλος έκαναν παρέλαση και έψαλαν τον εθνικό ύμνο κατά την έπαρση της σημαίας.

17η Νοέμβρη

Η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου προσεγγίζεται στο Νηπιαγωγείο μέσα από τις έννοιες Φασισμός -Δημοκρατία. Θεωρείται επίσης μια πολιτική μαθητική γιορτή επειδή το ιστορικό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εκτυλίχτηκε μέσα στο χώρο της Εκπαίδευσης.

Τα νήπια προσέγγισαν το ιστορικό γεγονός μέσα από την παρακολούθηση του animation 12410 και 1 Τριαντάφυλλα της ΕΡΤ. Στη συνέχεια είδαν και άκουσαν τα ιστορικά ντοκουμέντα και συζήτησαν πάνω σε αυτά. Μέσα από βιβλία , θεατρικά παιχνίδια και δραματοποιήσεις προσπάθησαν να κατανοήσουν τις έννοιες Δημοκρατία -Φασισμός και τη σημασία τους για την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού. Τέλος είδαν πώς ενέπνευσε αυτό το ιστορικό γεγονός τους ζωγράφους, τους ποιητές, τους συνθέτες και γενικότερα τις τέχνες.

Την ημέρα της γιορτής του ιστορικού γεγονότος της 17ης Νοέμβρη τα νήπια παρουσίασαν στους συμμαθητές τους το χρονικό του Πολυτεχνείου καθώς και θεατρικά δρώμενα . Τραγούδησαν τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών, φώναξαν συνθήματα του χθες και του σήμερα και έγραψαν τα δικά τους συνθήματα τα οποία τα παρουσίασαν και τα φώναξαν στους γονείς τους.

Επέτειος 28ης Οκτωβρίου

IMG 1441 2

Επέτειος 28ης Οκτωβρίου

Τα νήπια προσέγγισαν το ιστορικό γεγονός της 28ης Οκτωβρίου μέσα από ένα μικρό σχέδιο εργασίας που βασίστηκε στο δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν ελεύθερα. Είδαν πίνακες του Α. Αλεξανδράκη και προσπάθησαν να κατανοήσουν τη σημασία του ΟΧΙ των Ελλήνων στον φασισμό. Φώναξαν μεγάλα ΟΧΙ που λέμε όλοι μαζί και μικρά όχι που λέμε σαν άτομα στη ζωή μας. Ζωγράφισαν, άκουσαν και έμαθαν τραγούδια, άκουσαν μαρτυρίες στρατιωτών και παραμύθια, είδαν βίντεο , κατασκεύασαν αφίσες και δημιούργησαν μικρά έργα τέχνης. Τέλος δραματοποίησαν ιστορικά γεγονότα και παρουσίασαν πίνακες ζωγραφικής με την τεχνική της παγωμένης εικόνας. Την παραμονή της εθνικής μας επετείου παρουσίασαν στους συμμαθητές τους αυτά που επέλεξαν από το σχέδιο εργασίας που δούλεψαν, έκαναν παρέλαση στην αυλή του σχολείου και έκαναν έπαρση της ελληνικής σημαίας.

«Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οί Ελληνες πολεμούν σάν ήρωες. Τώρα θά λέμε: Οί ήρωες πολεμούν σάν Έλληνες.» (Από λόγο πού εκφώνησε από τό BBC τίς πρώτες ημέρες τού Ελληνοιταλικού πολέμου.)

Σχολική Γιορτή 28 Οκτωβρίου 1940!

Στις 27 Οκτωβρίου από 08:15-09.45 πραγματοποιήθηκαν στις αίθουσες των τάξεων και τμημάτων, εορταστικά αφιερώματα στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 ( προβολή ντοκιμαντέρ στην αίθουσα Η/Υ και σε αίθουσες, γραπτές και προφορικές αναφορές, συζήτηση σχετική με τα γεγονότα της εποχής, ζωγραφική, θεατρικά δρώμενα), με παρόντες τους εκπαιδευτικούς και το σύνολο των μαθητών του σχολείου.
Ακούστηκαν τραγούδια (Bέμπο, Γούναρης, Βαμβακάρης, Στελλάκης, Παπασιδέρης, Κηλαηδόνης) και ηχητικά ντοκουμέντα για το 1940. Οι μαθητές είδαν χαρακτηριστικές γελοιογραφίες, αλλά και πρωτοσέλιδα εφημερίδων της εποχής σχετικά με τον πόλεμο και παρακολούθησαν βίντεο με σκηνές από το αλβανικό μέτωπο.