Συμμετοχή σε πρόγραμμα του ΚΕΠΕΑ Θήβας

Χθες πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση των νηπίων του νηπιαγωγείου μας με την υπεύθυνη του ΚΕΠΕΑ Θήβας, κ. Ψυχούλα Κατερίνα στο Μοσχοπόδι. Η κ. Κατερίνα μας μύησε σε ένα εκπληκτικό πρόγραμμα για το δάσος και την αναγέννησή του.

Αφού συζητήσαμε για την αναγκαιότητα της ύπαρξης των φυτών στον πλανήτη και τη ζωή μας ,μας αποκάλυψε ένα σημαντικό μυστικό. Μας μίλησε για τη μέθοδο του Ιάπωνα αγρότη Masanobu Fukuoka.Λίγο χώμα και σπόροι είναι αρκετά για να πρασινίσουν μεγάλες εκτάσεις. Σβόλοι από άργιλο που μέσα τους περικλείουν ποικιλία σπόρων και δεν απαιτούν όργωμα, λιπάσματα ή φυτοφάρμακα, παρά μόνο ελάχιστο χρόνο για να σπαρούν, μπορούν να αποδώσουν έως και δυόμισι φορές περισσότερο από άλλες μεθόδους γεωργίας και δίχως μεγάλο κόστος. Παράλληλα, επιτελούν μια πολύ σημαντική λειτουργία: συγκρατούν το χώμα, αποτρέποντας τη διάβρωση του εδάφους.

Αφού είδαμε από κοντά τη μέθοδο παρασκευής τους και περάσαμε ένα καθ’ όλα δημιουργικό πρωινό πλάθοντας σβόλους, στη συνέχεια μπήκαμε στο δάσος για να πετάξουμε τους σβόλους σπόρων και ξεκινήσαμε ένα κυνήγι ανακάλυψης παλιών σβόλων που είχαν ενσωματωθεί στο έδαφος. Τέλος ακολουθήσαμε ένα μονοπάτι που μας οδήγησε μέσα στο δάσος του Μοσχοποδίου παρατηρώντας φυτά και έντομα. Η θέα της πόλης από ψηλά μας αντάμειψε για την κούραση μας. Αφού πήραμε μαζί μας την ηρεμία του δάσους και χορτάσαμε τα μάτια μας και την ψυχή μας με ήχους και εικόνες επιστρέψαμε στην αφετηρία μας. Ευχαριστήσαμε την κ. Κατερίνα για την μοναδική εμπειρία και αφού φωνάξαμε ” ΓΙΑΤΊ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΑΔΑ ΔΥΝΑΤΗ ” επιστρέψαμε στο σχολείο μας.

Δανειστική βιβλιοθήκη

Το 6ο Νηπιαγωγείο Θήβας από σήμερα, 1/3/23 και κάθε Τετάρτη, ξεκινάει την εξ αποστάσεως συνεργασία του με το Παράρτημα Τριφυλίας – Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας και την αγαπημένη συνάδελφο Γαριφαλιά Τεριζάκη. Η συνεργασία γίνεται στα πλαίσια της Δανειστικής Βιβλιοθήκης με την βοήθεια της τεχνολογίας και στοχεύει στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας στα νήπια ως στάση ζωής.

Τα παιδιά γνώρισαν την Γαριφαλιά και τον φίλο της Γκαρή οι οποίοι μας ξενάγησαν στο χώρο της βιβλιοθήκης. Στη συνέχεια η Γαριφαλιά μας διάβασε το βιβλίο των Παπαθεοδούλου Αντώνη και και Χατζηπλή Δικαίου , Χαριστική βιβλιοθήκη και αφού συζήτησε με τα παιδιά τους ζήτησε να σκεφτούν , να δημιουργήσουν τον δικό τους φανταστικό ήρωα και έπειτα να τον ζωγραφίσουν. Τέλος να του βρουν ένα όνομα και να πουν την αποστολή του.

Καλά αναγνωστικά ταξίδια και όχι μόνο!!!